Γυναικολογικά
 

Πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με ωοθηκική δυσλειτουργία. Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, έρχονται αντιμέτωπες με σωματικά προβλήματα, όπως η εύκολη αύξηση βάρους , ασταθής έμμηνος ρύση ή ακόμη και δυσκολία στο να μείνουν έγκυες, καθώς επίσης και με συναισθηματικές δυσκολίες π.χ. άγχος, έντονη θλίψη ακόμη και διαταραχές πρόσληψης τροφής.

 

Άγχος και κατάθλιψη αποτελούν βασικές συνιστώσες, οι οποίες μειώνουν την ποιότητα ζωής με διάφορους τρόπους.

Σωματικά: Διαταράσσοντας τον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες.

Ψυχολογικά: Μειώνοντας το κίνητρο για κινητοποίηση και αυξάνοντας την αίσθηση αναξιότητας.

Κοινωνικά: Επηρεάζοντας τις προσωπικές σχέσεις.

 

Εάν το άγχος, η θλίψη και η δυσφορία αποτελούν εμπόδιο στις καθημερινές μας δραστηριότητες και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε την υποστήριξη ενός εξειδικευμένου θεραπευτή ψυχικής υγείας. Η ποιότητα ζωής μας μπορεί να βελτιωθεί:

  • Μαθαίνοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Λαμβάνοντας την κατάλληλη ιατρική θεραπεία για τα συμπτώματα.
  • Καταλαβαίνοντας πως το στρες επηρεάζει την ψυχική υγεία.
  • Μαθαίνοντας ποια είναι τα πράγματα εκείνα που μας βοηθούν να κάνουμε αλλαγές και ποια είναι αυτά που μας σταματούν από αυτό.
 

Προεμμηνορυσιακο Σύνδρομο

Προεμμηνορυσιακο σύνδρομο

Το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο αναφέρεται σε ένα σύνολο δυσάρεστων οργανικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, τα οποία εμφανίζονται περίπου μία με δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση, και σχετίζονται άμεσα με τις ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του γυναικείου κύκλου. Στα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνονται μεταβολές της διάθεσης, της όρεξης καθώς και διάφορα οργανικά προβλήματα.

 
Σωματικά Συναισθηματικά
Κούραση Ένταση
Εξάψεις Άγχος
Αϋπνία Μειωμένη αυτοεκτίμηση
Πονοκέφαλος Έντονες εναλλαγές στη διάθεση
Ανορεξία Απότομα ξεσπάσματα σε κλάματα
Διάρροια Τάση για κοινωνική απομόνωση
Ακμή Δυσκολίες συγκέντρωσης
Μαστοδυνία  
Ναυτία  
 

Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό περιγράφουν αισθήματα απελπισίας και κατάθλιψης. Παρουσιάζουν έντονη ευερεθιστότητα και επεισόδια θυμού. Η αυτοεκτίμησή τους είναι εξαιρετικά χαμηλή και απέχουν από τις συνήθεις ασχολίες τους, ενώ κοιμούνται πολύ λιγότερο ή και πολύ περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Τέλος, είναι δυνατόν να εμφανίσουν αυτοκτονικό ιδεασμό, και τότε ενδεχομένως να γίνεται λόγος είτε για Προεμμηνορυσιακή Δυσφορική Διαταραχή είτε για κάποια άλλη ψυχιατρική ασθένεια π.χ. κατάθλιψη.

 

Παρότι δεν είναι σαφή τα αίτια του συνδρόμου, η αντιμετώπιση αφορά στα συμπτώματα, όπως αυτά εμφανίζονται κατά περίπτωση. Τα μεν σωματικά δύνανται να αντιμετωπιστούν με διατροφικές αλλαγές και άσκηση, ενώ για τα συμπτώματα συμπεριφοράς, βασικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση. Η ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει που οφείλονται και αν τελικά μπορούν να αποδοθούν στο Π.Μ.Σ. ή υπάρχει κάποια ψυχιατρική αιτία όπως π.χ. κατάθλιψη.

 

Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης ξεκινά στις γυναίκες από τα 40 έτη κι έπειτα, και πρόκειται για μία μακροχρόνια φυσιολογική ορμονική αλλαγή. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται, ενώ οι ωοθήκες ελαττώνουν την παραγωγή ωοθυλακίων. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν ως σοκ μία τέτοια διαπίστωση, καθώς έχουν συνδυάσει την περίοδο αυτή με τη φάση της τρίτης ηλικίας και του γήρατος. Στην ουσία πρόκειται για ένα στάδιο μετάβασης, κατά το οποίο το γυναικείο σώμα αναζητά μία νέα ορμονική ισορροπία, που αργά ή γρήγορα βρίσκει.

 
Σωματικά Ψυχολογικά
Εξάψεις Νευρικότητα
Κακή ποιότητα ύπνου Ευερεθιστότητα
Έλλειψη ενεργητικότητας Καταθλιπτικό συναίσθημα
Στεγνότητα κόλπου Αδυναμία συγκέντρωσης

Created by Konstantinos Konstantinidis
Copyright © 2021 Ροζίνα Παλαιολόγου