Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT ), είναι μια βραχυπρόθεσμη μορφή θεραπείας, κατά την οποία ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αμφισβητεί τα αυτόματα και διαστρεβλωμένα πρότυπα σκέψης (π.χ. ποτέ δεν θα αποκτήσουμε παιδί, η υπογονιμότητα είναι δικό μου λάθος, κλπ.). Στόχος είναι να προχωρήσουμε απαντώντας σε τέτοιου είδους παραποιήσεις, για παράδειγμα: «κάνω ό,τι μπορώ για να μείνω έγκυος» και «δεν έκανα τίποτα για να προκαλέσω την υπογονιμότητά μου».

 

Η έρευνα δείχνει ότι η CBT είναι ισοδύναμη, ή σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεσματικότερη, από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Είτε σε ατομική βάση είτε μέσω ομαδικού προγράμματος, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, με ασφάλεια και γρήγορα τα συμπτώματά σας.

 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπογονιμότητα είναι μια προσωρινή κρίση. Δεν πρόκειται να αισθάνεστε κατ’ αυτόν τον τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής σας. Η Judith Daniluk, σε συνεντεύξεις από γυναίκες χρόνια μετά την εμπειρία της υπογονιμότητας, μερικές από τις οποίες είχαν συλλάβει, ορισμένες υιοθέτησαν, ενώ κάποιες δεν είχαν παιδιά, έδειξε ότι το επίπεδο της ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή δεν επηρεάστηκε από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν παιδί. Είναι σημαντικό να είστε σε θέση μα αναγνωρίσετε συμπτώματα κατάθλιψης στη ζωή σας, και αν ναι, να επιλέξετε μια μορφή θεραπείας που θα μεγιστοποιήσει την πιθανότητα να συλλάβετε σύντομα ένα υγιές μωρό.

Created by Konstantinos Konstantinidis
Copyright © 2021 Ροζίνα Παλαιολόγου